dinsdag 7 mei 2013

Stevensbloem cultureel opgefleurd


LEIDEN, 7 mei - Een grote schoonmaakactie op zaterdag 25 mei vormt de start van een jaar vol culturele activiteiten in De Stevensbloem. In afwachting van de renovatie van het winkelcentrum in de Stevenshof geeft Kunstcollectief Morslevend alvast een positieve impuls met een breed scala culturele en creatieve initiatieven voor en door bewoners. Het project is een initiatief van Winkeliersvereniging Stevensbloem, Cultuurfonds Leiden en Wijken voor kunst.
Simone van Olst en Arnout Kruijshaar van het Leidse kunstcollectief zitten boordevol plannen en idee├źn. Ze werken aan een programma met onder meer muziek, theater en beeldende kunst – voorstellingen, workshops en verrassende acts, deels uitgevoerd door andere Leidse kunstenaars. Vanuit twee leegstaande panden in het winkelcentrum bieden ze een werkplaats, ontmoetingsruimte en podium voor en door bewoners.
Opfrisbeurt
Samen met winkeliers en een groot aantal vrijwilligers geven de kunstenaars op zaterdag 25 mei de Stevensbloem een uitgebreide opfrisbeurt. Op zaterdag 1 juni neemt het kunstcollectief met diverse activiteiten deel aan het jaarlijkse wijkfeest in de Stevenshof. Daarna zullen zij elke zaterdag in het winkelcentrum aanwezig zijn. In nauwe samenwerking met de winkeliers en organisaties in de wijk ontwikkelen ze hun verdere programma.
Prettig verblijf
Projectontwikkelaar Urban Interest, eigenaar van de Stevensbloem, geeft de kunstenaars volop ruimte om het winkelcentrum tot een aantrekkelijker plek te maken. Bas van Velzen: “Wij werken graag mee aan dit initiatief van de winkeliersvereniging. Een prettig verblijf in de Stevensbloem is immers voor iedereen van belang. Met alle activiteiten wordt het een aantrekkelijk ontmoetingspunt voor de wijk. Daarmee leggen we een sterke basis voor de renovatie volgend jaar.”
Vruchtbare combinatie
Ook cultuurmakelaar Michael Roumen is enthousiast: “Dat winkelen en cultuur een succesvolle en vruchtbare combinatie vormen, zien we elke maand tijdens de Verrassende Winkelweekenden in het centrum. Een goede keus van de winkeliersvereniging om met dit initiatief bij ons aan te kloppen!”
Bewoners betrekken
Met ‘Smaakmakers in de Stevenshof’ organiseerde Wijken voor kunst ook in 2011 al een project in het winkelcentrum. Projectleider Marjan van Gerwen van Wijken voor kunst: “Juist rond locaties waar grote veranderingstrajecten gaande zijn, levert cultuur een belangrijke bijdrage. Het is een prima manier om in contact te blijven met bewoners en ze bij de veranderingen betrokken te houden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten