dinsdag 5 augustus 2014

Atelier Morslevend & Simone van Olst presenteren haar beelden in het Coninckshof

Dit jaar vind de gerenommeerde 20ste kunstroute Leiden plaats op zaterdag 27 en zondag 28 september 
op beide dagen van 12:00 uur tot 18:00 uur. 
Coninckshof, Oude Vest 15, Leiden

Ook dit jaar mag atelier Morslevend een beeldentuin opbouwen in het prachtige, onbekende Coninckshof op de Oude Vest, recht tegenover museum De Lakenhal! Dit jaar mogen wij ons verheugen op een nog uitgebreidere presentatie van de beelden en als klap op de vuurpijl is ook de bijzondere Regentenkamer geopend voor bezichtiging.

Bij binnenkomst in het prachtige hof, wandel je eerst onder de regentenkamer door, het huis van de vroegere portier van het hof. Het hof is beplant met een rijkheid aan bloemen, bomen en struiken precies zoals ongehuwde juffrouw Cecilia Coninck had bedacht bij het nalaten van haar testament. juffrouw Coninck die weliswaar geboren en getogen was in Amsterdam, maar een hang had naar Leiden, de stad van haar moeder. Na haar dood werd op uitdrukkelijk verzoek van de overledene haar stoffelijk overschot naar Leiden gebracht om begraven te worden in de Hooglandse kerk. 

Bij in gebruik name van het hofje in 1777 (in 1773 werd er met de bouw begonnen) telde het hofje een poortgebouw met ruime hal (de latere portierswoning) waarboven de regentenkamer bevond. Daarnaast zes huisjes, een tuintje met een pomp, een bleekveld en een galerij om de was te drogen.

Door herhaaldelijke legaten kon het Coninckshof rekenen op uitbreiding. 
Tegenover de zes eerste huisjes werden nu vier woningen bij gebouwd. Het laatste huisje kwam tot stand in 1870 als resultaat van een inzameling die werd gehouden bij het vijftigjairge regentschap van de voorzitter. Het werd aan de zes huisjes uit 1773 aangebouwd. 

In 1988 werd er begonnen met de renovatie van het hofje, waarbij traditiegetrouw nog een uitbreiding plaats vond. De restanten van het vroegere bleekveld, het koetshuis en de plaats waar ooit een galerij was om de was te drogen, moest plaats maken voor twee nieuwe huisjes. (tekst met dank aan Ruud Spruit, Alle Leidse hofjes, 2011)

Wilt u meer zien van de beeldentuin vorig jaar tijdens de kunstroute Leiden? Kijk dan op deze blogpagina's!
Wij hopen u komend jaar te zien in het prachtige Coninckshof, dit jaar ook met wat beeldhouwtoebehoren vanuit Atelier Morslevend, en een schitterende koffiehoek!

Graag bedanken wij namens bestuur Stichting Kunstcollectief de Mors, atelier Morslevend en haar cursisten en beeldend kunstenaar Simone van Olst; Het bestuur van de Leidse hofjes, de bewoners van het Coninckshof en de organistatie van de Kunstroute Leiden dat wij dit jaar weer deze prachtige plek in Leiden ons tijdelijke thuis mogen noemen tijdens de 20ste Kunstroute Leiden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten